Little women – Malé ženy

26. augusta 2020, helka, Nezaradené

Koncom januára sa v slovenských kinách objavil film natočený podľa knihy americkej autorky Louisa May Alcott z konca 19. storočia. Tento film s hviezdnym obsadením mal/má veľký úspech. Okrem filmu pribudol na Slovensku aj nový preklad klasického diela. Knihu preložila prekladateľka Danka Jacečková. Po prvý krát vyšli v kompletnom vydaní oba diely tejto knihy. Zaujímavosťou je, že vydavateľstvo ponechalo meno autorky v pôvodnom znení, bez prechýlenia priezviska.

Túto knihu mnohí ľudia často spájajú s emancipáciou, feminizmom a pod. Ak ste ju čítali, alebo pozerali film, asi rozumiete prečo. A možno to nasvedčuje aj samotný názov, hlavné hrdinky – ženy a udalosti, či situácie, v ktorých malé ženy vystupujú ako silné osobnosti. Neviem, či ste to vedeli, (trochu na obhajobu autorky) po knihe Malé ženy vydala autorka knihu s názvom Malí muži. Čo by sme si však mali všimnúť viac ako to, či je kniha feministická alebo nie, sú pekné myšlienky, ktoré sa prelínajú celou knihou. Obhajujú rodinné puto, blízkosť, empatiu…„Či sme bohatí, alebo chudobní, nič nás nerozdelí a budeme spolu šťastní“ (s. 50).

Tieto myšlienky nájdeme aj v najnovšom filme z roku 2019,  ktorý je adaptovaný pre súčasných divákov. Výnimočné spracovanie príbehu štyroch sestier o rodine, láske a dobre v krásnom filme. Takých už nie je na trhu veľa.